Logo hr.boatexistence.com

Mogu li se fenoli podvrgnuti esterifikaciji?

Sadržaj:

Mogu li se fenoli podvrgnuti esterifikaciji?
Mogu li se fenoli podvrgnuti esterifikaciji?

Video: Mogu li se fenoli podvrgnuti esterifikaciji?

Video: Mogu li se fenoli podvrgnuti esterifikaciji?
Video: Что будет, если УКУСИТ КЛЕЩ? Как КУСАЕТ КЛЕЩ? 5 Способов Вытащить Клеща 2024, Srpanj
Anonim

Esterifikacija fenola Vjerojatno ćete se sjećati da možete napraviti estere od alkohola reakcijom s karboksilnim kiselinama… Međutim, za razliku od alkohola, fenol tako sporo reagira s karboksilnim kiselinama da umjesto toga normalno reagira s acil kloridima (kiselinskim kloridima) ili anhidridima kiselina.

Da li fenoli tvore estere?

Kao i drugi alkoholi fenol može formirati estere, ali ne reagira izravno s karboksilnim kiselinama. Fenol može formirati ester samo ako reagira s anhidridom kiseline ili acil kloridom.

Zašto fenol ne pokazuje reakciju esterifikacije?

Fenol može formirati estere, kao i drugi alkoholi, ali ne reagira izravno s karboksilnim kiselinamaFenol može formirati ester samo ako se anhidrid kiseline ili acil klorid koristi za reakciju s njim. Učinkovitom delokalizacijom negativnog naboja, generirani karboksilatni ion se stabilizira rezonancijom.

Može li fenol tvoriti ester s karboksilnom kiselinom?

Fenol, kao i drugi alkoholi, može tvoriti estere, ali ne reagira izravno s karboksilnim kiselinama. Samo anhidrid kiseline ili acil klorid mogu reagirati s fenolom u ester.

Zašto alkoholi mogu reagirati s karboksilnim kiselinama u estere dok fenoli ne mogu?

Izrada estera od karboksilnih kiselina

Ova metoda se može koristiti za pretvaranje alkohola u estere, ali ne radi s fenolima - spojevima u kojima je -OH skupina spojena izravno na benzenski prsten. Fenoli reagiraju s karboksilnim kiselinama tako polako da je reakcija neupotrebljiva za potrebe pripreme.

Preporučeni: