Logo hr.boatexistence.com

Što je teleološki pristup?

Sadržaj:

Što je teleološki pristup?
Što je teleološki pristup?

Video: Što je teleološki pristup?

Video: Što je teleološki pristup?
Video: Indila - Dernière Danse (Clip Officiel) 2024, Lipanj
Anonim

Teleološki pristup etici temeljen je na konceptu traženja "telosa" u etičkom donošenju odluka. Telos je grčka riječ koja znači “kraj” ili “cilj”; stoga se teleološka etika bavi time kako će izbori utjecati na određeni željeni moralni ishod.

Što je teleološki pristup etici?

teleološka etika, (teleološka od grčkog telos, "kraj"; logos, "znanost"), teorija morala koja izvlači dužnost ili moralnu obvezu iz onoga što je dobro ili poželjno kao cilj biti postignuto … Teleološke se teorije razlikuju u pogledu prirode cilja koji bi akcije trebale promovirati.

Što je primjer teleologije?

Teologija je prikaz namjene date stvari. Na primjer, teleološko objašnjenje zašto vilice imaju zupce je da ovaj dizajn pomaže ljudima da jedu određenu hranu; ubadanje hrane kako bi se pomoglo ljudima da jedu je ono za što služe vilice.

Što je teleološka metoda?

Metoda teleološkog tumačenja može se definirati kao metoda tumačenja koju koriste sudovi, kada tumače zakonske odredbe u svjetlu svrhe, vrijednosti, pravnih, društvenih i ekonomske ciljeve ove odredbe imaju za cilj.

Što je teleološka teorija s primjerom?

S teleološkog stajališta, krađa, na primjer, bi se smatrala ispravnom ili pogrešnom, ovisno o posljedicama Pretpostavimo da sam razmišljao o krađi kruha iz kvartovske trgovine. Sam moj motiv ne bi imao nikakve veze s ispravnošću ili pogrešnošću čina.

Preporučeni: