Logo hr.boatexistence.com

Tko je riješio Fermatov zadnji teorem?

Sadržaj:

Tko je riješio Fermatov zadnji teorem?
Tko je riješio Fermatov zadnji teorem?

Video: Tko je riješio Fermatov zadnji teorem?

Video: Tko je riješio Fermatov zadnji teorem?
Video: Григорий Хайтин: сложность, метабиология, Гёдель, холодный синтез 2024, Svibanj
Anonim

Matematičar dobiva prestižnu nagradu za rješavanje tri stoljeća starog problema u teoriji brojeva. Britanski teoretičar brojeva Andrew Wiles dobio je Abelovu nagradu za 2016. za rješenje posljednjeg Fermatovog teorema - problema koji je tri i pol stoljeća zbunio neke od najvećih svjetskih umova..

Tko je pomogao Andrewu Wilesu riješiti Fermatov posljednji teorem?

Dokaz koji je Wiles konačno smislio (uz pomoć Richard Taylor) bio je nešto što Fermat nikada ne bi ni sanjao. Teorem se pozabavio neizravno, pomoću ogromnog mosta za koji su matematičari pretpostavili da bi trebao postojati između dva udaljena kontinenta, da tako kažem, u matematičkom svijetu.

Koliko je trebalo Andrewu Wilesu da riješi Fermatov posljednji teorem?

Godine 1993., nakon šest godina tajnog rada na problemu, Wiles je uspio dokazati dovoljno pretpostavke da dokaže Fermatov posljednji teorem.

Je li Andrew Wiles dokazao Fermatov posljednji teorem?

Wilesov dokaz Fermatovog posljednjeg teorema je dokaz britanskog matematičara Andrewa Wilesa posebnog slučaja teorema modularnosti za eliptičke krivulje Zajedno s Ribetovim teoremom, pruža dokaz za Fermatov posljednji teorem. … Ispravljeni dokaz objavljen je 1995.

Koji je odgovor na Fermatov posljednji teorem?

Fermatov posljednji teorem (FLT), (1637), kaže da ako je n cijeli broj veći od 2, tada je nemoguće pronaći tri prirodna broja x, y i z gdje je takva jednakost zadovoljena kao(x, y)>0 u xn+yn=zn.

Preporučeni: