Logo hr.boatexistence.com

Kada se za problem p kaže da je poluodlučiv?

Sadržaj:

Kada se za problem p kaže da je poluodlučiv?
Kada se za problem p kaže da je poluodlučiv?

Video: Kada se za problem p kaže da je poluodlučiv?

Video: Kada se za problem p kaže da je poluodlučiv?
Video: CORONA - PARALELE (OFFICIAL VIDEO) 2024, Svibanj
Anonim

– Za problem odluke P se kaže da je poluodlučiv (tj. ima polu-algoritam) ako je jezik L svih instanci da za P r.e. – (Problem ekvivalencije za DFA) S obzirom na dva DFA, prihvaćaju li isti jezik? Dokaz: Prisjetite se Cantorovog argumenta iz Prvog predavanja.

Kada se za problem kaže da je poluodlučiv?

Poluodlučivi problemi su oni za koje Turingov stroj zaustavlja na ulazu koji je prihvatio, ali može ili zaustaviti ili zauvijek petljati na ulazu koji je odbio Turingov stroj. Takvi se problemi nazivaju Turingovi prepoznatljivi problemi.

Što je djelomično riješiv problem?

Definicija: Jedan čiji je pridruženi jezik rekurzivno nabrojiv jezik. Ekvivalentno, postoji algoritam koji zaustavlja i daje 1 za svaku instancu koja ima odgovor "da", ali za slučajeve koji imaju odgovor "ne" dopušteno je ili da se ne zaustavi ili da se zaustavi i ispiše 0.

Je li problem zaustavljanja djelomično moguće riješiti?

Alan Turing je 1936. dokazao da opći algoritam koji radi na Turingovom stroju koji rješava problem zaustavljanja za sve moguće parove program-ulaz nužno ne može postojati. Stoga je problem zaustavljanja neodlučiv za Turingove strojeve.

Zašto je problem zaustavljanja poluodlučiv?

Za jezik se kaže da je poluodlučiv ako postoji Turingov stroj koji zaustavlja ako riječ pripada jeziku (DA slučajevi) i može odbaciti ili otići u beskonačno petlja ako riječ ne pripada jeziku (NEMA velikih i malih slova).

Preporučeni: