Logo hr.boatexistence.com

Što znači mačka s devet repova?

Sadržaj:

Što znači mačka s devet repova?
Što znači mačka s devet repova?

Video: Što znači mačka s devet repova?

Video: Što znači mačka s devet repova?
Video: Buba Corelli - Oh No (HD VIDEO - Akaweli diss) 2024, Svibanj
Anonim

Mačka s devet repova, obično skraćeno na mačku, vrsta je mlatilice s više repova koja je nastala kao oruđe za teško fizičko kažnjavanje, osobito u Kraljevskoj mornarici i britanskoj vojsci, a također i kao sudska kazna u Britaniji i nekim drugim zemljama.

Zašto se zove mačka s devet repova?

Mačka-o-devet repova je bič. Sastoji se od devet komada užeta koji je svaki povezan nizom čvorova. Naprava je tradicionalno kažnjavala mornare u britanskoj kraljevskoj mornarici bičevanjem po golim leđima. Smatra se da je mačka-o-devet repova dobila ime po 'ogrebotini' koje je ostavio na čovjekovim leđima

Što znači devet repova?

imenica Oblici riječi: množina -repovi. bič od užeta koji se sastoji od devet čvorovanih tangi, koji se prije koristio za bičevanje zatvorenika.

Tko je stvorio mačku od devet repova?

Godine 1833., Ernest Slade, zamjenik nadzornika vojarne Hyde Park predstavio je novu mačku s devet repova za koju se hvalio da može izvući krv nakon samo četiri udarca bičem.

Boli li mačka na devet repova?

Jedan od najčešćih oblika kažnjavanja osuđenika bilo je bičevanje (šibanje) 'cat-o'-deve-tails', bičem nazvanom po načinu na koji je grebao kožu poput mačjih kandži. Sastoji se od devet duljina užeta spojenog na ručku, udario bi počinitelja po leđima, razderao kožu i uzrokovao jak bol

Preporučeni: